
Nauka stojąca za serami
Nauka stojąca za serami
Niektóre sery pachną intensywnie, ale smakują łagodnie. Dlaczego? To kwestia bakterii i enzymów. Podczas dojrzewania ser wytwarza związki zapachowe. Ale smak zależy od tłuszczu i soli. Przykład? Camembert. Pachnie mocno, ale smakuje delikatnie. Inny przykład to brie. Ma intensywny aromat, ale łagodny smak. Pamiętaj, że zapach to nie wszystko. Smak zależy od składników. Eksperymentuj. Smak zaskoczy.
Artykuły
- Jednostki miar w kuchni – jak mierzyć, by gotować idealnie
- Dlaczego niektóre potrawy smakują lepiej na drugi dzień?
- Jakie przyprawy najlepiej podkreślają smak warzyw?
- Jak poprawić smak zupy bez użycia soli?
- Co zrobić, gdy ciasto drożdżowe nie rośnie?
- Najlepsze naturalne wzmacniacze smaku – co zamiast glutaminianu sodu?
- Jak wydobyć umami z domowych potraw?
- Jakie temperatury najlepiej podkreślają smak mięsa?
- Dlaczego ciasto kruche wychodzi twarde? 5 najczęstszych błędów
- Jakie smaki najlepiej komponują się z kawą?
- Jak pozbyć się goryczki z warzyw i owoców?
- Które owoce i warzywa smakują najlepiej w danym miesiącu? (sezonowy przewodnik)
- Dlaczego niektóre sery pachną, ale smakują łagodnie?
- Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy i dlaczego warto?
- Czy sposób krojenia wpływa na smak potraw?
- Jakie wino pasuje do deserów i dlaczego?