
Sposoby na umami
Sposoby na umami
Umami to piąty smak. Jak go wydobyć? Zacznij od składników bogatych w glutaminian. Pomidory, grzyby, ser parmezan – to klasyki. Inny trik to długie gotowanie. Rosół czy gulasz nabierają głębi. Możesz też użyć sosu sojowego. Ma naturalne umami. Inny sposób to dodanie wodorostów. Kombu to świetny wzmacniacz. Pamiętaj, że umami to nie tylko smak. To też aromat. Łącz różne składniki. Eksperymentuj. Smak zaskoczy.
Artykuły
- Jednostki miar w kuchni – jak mierzyć, by gotować idealnie
- Dlaczego niektóre potrawy smakują lepiej na drugi dzień?
- Jakie przyprawy najlepiej podkreślają smak warzyw?
- Jak poprawić smak zupy bez użycia soli?
- Co zrobić, gdy ciasto drożdżowe nie rośnie?
- Najlepsze naturalne wzmacniacze smaku – co zamiast glutaminianu sodu?
- Jak wydobyć umami z domowych potraw?
- Jakie temperatury najlepiej podkreślają smak mięsa?
- Dlaczego ciasto kruche wychodzi twarde? 5 najczęstszych błędów
- Jakie smaki najlepiej komponują się z kawą?
- Jak pozbyć się goryczki z warzyw i owoców?
- Które owoce i warzywa smakują najlepiej w danym miesiącu? (sezonowy przewodnik)
- Dlaczego niektóre sery pachną, ale smakują łagodnie?
- Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy i dlaczego warto?
- Czy sposób krojenia wpływa na smak potraw?
- Jakie wino pasuje do deserów i dlaczego?